Sunt förnuft uppdrag

SUNT FÖRNUFT
Uppdrag Granskning avslöjar: Nio av tio imamer blåljuger om kvinnoförtryck och månggifte.

*

Ingenting gör mig mer frustrerad än när jag upptäcker att den information som är nödvändig för att vi ska kunna se sanningen, redan har funnits där tillgänglig inte bara för några få, utan för alla. Men att den uppenbarligen inte har haft minsta effekt. I så fall hade islams fundamentalister inte kunnat sprida sina läror som de gör idag. Och fortsätta blåljuga.

*

Redan för fyra år sedan gjorde Uppdrag Granskning det här reportaget med dold kamera i de svenska moskéerna. Vad man ville ta reda på var vilka råd imamerna gav kvinnor som påstod att deras män hade flera fruar, slog dem och krävde sex av dem fastän de inte ville. Hade män sådan rätt? Borde kvinnorna gå till polisen?

*

Som vanligt är UG:s upplägg skickligt. Officiella representanter får först berätta om hur de ser på dessa frågor och ger konsekvent de politiskt korrekta svaren. Man vet ju precis vad svenskarna vill höra. Och det är ju viktigt också, naturligtvis, för skulle man ge andra svar så får man inte bidrag av den svenska staten. Som man nu får. Det enda samfund som inte får bidrag, p g a fel svar på frågor liknade dem ovan, är Jehovas Vittnen.

*

Sedan går tv-teamets kvinnor runt i niqab och ställer frågor med dold kamera och mikrofon och får givetvis helt andra svar. Nu är inte svensk lag så viktig längre. Män har rätt att gifta sig med flera kvinnor. Det säger koranen. Och kvinnan får bara vägra sex om hon är sjuk. Att vara ledsen för att mannen skaffat en ny yngre kvinna är inte skäl nog. Tvärtom bör kvinnan visa sig så ödmjuk som möjligt för att behaga mannen, då kommer allt lösa sig.

*

När det gäller våldet är man lite oklara. Hur hårt får mannen slå? Så här, visar en imam, det är inte att slå ens! Lite får man tåla. En av tv-teamets kvinnor påstås ha blivit gul och blå över hela kroppen, men till polisen ska hon inte gå, det blir bara problem, och detsamma är i stort sett alla överens om: vi håller det inom familjen.

*

När man på Stockholmsmoskén får frågor hur man ser på detta så är det politiskt korrekta svar som ges. När UG påstår att en av deras imamer givit motsatt råd, så säger chefen att detta i så fall inte är acceptabelt. När imamen själv för frågan så förnekar han det. Sedan överbevisad av bild- och ljudupptagningarna ska man enligt svenskt mönster tillsätta en utredning.

*

Ingenstans har jag väl sätt begreppet taqiya, rätten att ljuga för islams skull, bättre illustrerad än här. För alla som ser programmet är det uppenbart att imamerna ljuger ända tills man blir överbevisade. Avslöjandena borde naturligtvis leda till att moskéernas bidrag dras in. För vilka bevis krävs egentligen? Skulle detta vara bättre än Jehovas Vittnen? Dels ljuger Jehovas inte om vad man tror på, dels är såvitt jag vet vare sig månggifte eller kvinnomisshandel tillåten.

*

Men moskéerna fortsätter alltså sin bidragsfinansierade verksamhet, och fortsätter blåljuga svenska myndigheter och media rakt upp i ansiktet. Att man tillämpar just lögnen som redskap är så otroligt flagrant, så basalt, och ändå så effektivt. Därför att svenska myndigheter vill tro.

*

Det här var fyra år sedan. Självklart är det ingen moské som är lika lättlurad idag, att be imamerna om råd om sådant här, med dold kamera, är förenat med fara för eget liv och hälsa, de bevis som samlades för fyra år sedan borde räcka med kompletterande studier i koranen, för den som vill se. Vi kan också utgå ifrån att imamernas råd hade varit ännu mer kontroversiella om det istället rört sig om män som frågat om lov att slå, att skaffa flera fruar etc.

*

Istället för att UG:s avslöjanden ledde till en våg av ifrågasättanden, razzior och opinion mot imamerna, förslag på lagstiftning och krav på att sluta bidragsfinansiera parallellsamhället, så har allt passerat i det tysta, allt har bara fortsatt. Och den här filmen har nu tagits bort från YouTube. Ett program gjort av SVT! Detta är vad som gör en opinionsbildare som mig galet frustrerad. För om detta inte hjälper, så hjälper ju inget alls! Vi bara fortsätter att gå åt fel håll.

*

Magnus Stenlund
Sunt Förnuft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *